VETERANI TENKISTI TRADICIONALNO OBILJEŽILI DAN DRŽAVNOSTI U BENKOVCU

U povodu Dana državnosti 25.06.2018. godine, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Benkovcu kod spomenika hrvatskim braniteljima je održana počast svim poginulim hrvatskim vitezovima Domovinskog rata. Molitvu odrješenja i blagoslov predvodio je don Krešo Ćirak, župnik Obrovca i Medviđe.

Na velebnom skupu pred velikim mnoštvom nazočnih, hrvatsku himnu Lijepa naša domovino otpjevala je Daria Uskok, sopranistica iz benkovačkog Podgrađa, uz pratnju klape Asseria iz Benkovca. Program je vodio Mijo Brkić, benkovački novinar.

U organizaciji Udruge ratnih veterana 9. GBR ‘Vukovi’ – Podružnica Benkovac i Zajednice Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske (Zajednica VOMP HV) u sastavu svojih udruga-Članica, a pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Ministarstva hrvatskih branitelja, osim Ministarstva hrvatskin branitelja, policije, HV-a i Grada, vijence je položilo i svijeće zapalilo više udruga proizišlih iz Domovinskog rata iz Republike Hrvatske kao i Udruge Tenkista HVO Hercegbosanske županije.

S osobitim pijetetom i iznimnom zahvalnošću danas se sjećamo svih onih koji su branili i obranili samostalnost, suverenost i cjelovitost Hrvatske. Hvala vam svima ovdje koji ste se dosad najvećem broju okupili kako bismo poginulim hrvatskim braniteljima izrazili znak poštovanja, zahvalio se Zoran Vranić, predsjednik benkovačke URV 9. GBR ‘Vukovi’.

Tomislav Klarica, benkovački dogradonačelnik, je naglasio kako je narod bez države ranjen i nezaštićen, izložen svim pogibeljima koje ugrožavaju njegovu opstojnost.

– Na nama je da generacijama koje dolaze prenosimo istinu o stvaranju hrvatske države, da brižno bdijemo nad njezinom sigurnošću kako nikad više ne bi došla u pitanju naša sloboda i suverenost naše zemlje, poručio je Klarica.

Svim nazočnim obratio se i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, kazavši da se svaki dan treba boriti za boljitak države za koju su ljudi dali svoje živote.

– Obveza svih nas je da izgradimo onakvu Hrvatsku kakvu su sanjali hrvatski branitelji koji su se spremno odazvali u njezinu obranu i stjecanje neovisnosti i suverenosti, ističe Vukić.

Osim navedenih izaslanstvo ZUVVPDR je predvodio Josip Adžić, predsjednik, URV 9. gbr. Vukovi Gospić Antonio Šebalj, predsjednik, Hrvatske vojske pukovnik Vinko Rogić, zapovjednik u vojarni Benkovac, Mario Brzoja, načelnik Policijske postaje Benkovac, Nediljko Genda, izaslanstva benkovačke UHDDR-a te ostalih 20-ak udruga i moto klubova.
Potom je na obližnjem platou iza Gradske knjižnice već legendarni fotograf Šime Strikoman iz Vodica, ispunivši želju šibenskog tenkiste Radoslava Juričeva – Sudca, na poklon snimio je 629. po redu milenijsku fotografiju ‘Oklopnici Domovinskog rata’, fotografiju u obliku tenka M-84, te je Strikomanu uručena zahvalnica za nesebičan doprinos i potporu u ime Zajednice VOMP HV od predsjednika Frane Penića.
Bilo je riječi i o tenkodromu, odnosno projektu Veteranski vojni turizam braniteljske zadruge ‘Tenkisti Hrvatske Vojske’, koji je već izazvao veliku podršku i zanimanje javnosti i turističkog sektora,  koji uz poticanje zapošljavanja branitelja, gospodarski i demografski razvoj čitavog kraja predstavlja ujedno i promicanje vrijednosti mira na temeljima istine o novijoj hrvatskoj povijesti – Domovinskom ratu, te se na temu ukratko obratila Kristina Nuić Prka, inače predsjednica Zajednice društava turističkih vodića Hrvatske kojoj je također uručena zahvalnica na podršci.

Već tradicionalno u povodu Dana državnosti i Benkovačkog kulturnog ljeta je održana i trinaesta po redu ‘Ravnokotarska fišijada – Benkovac 2018.’ u kojoj su sudjelovale okupljene navedene udruge.

2018-06-27T23:58:07+02:00