ZAJEDNICA VETERANA OKLOPNO MEHANIZIRANIH POSTROJBI HV OBILJEŽILA 26. OBLJETNICU VRO ‘MASLENICA’

Zajednica VOMP HV, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, na čelu sa predsjednikom Franom Penićem, predstavnicima i predsjednicima udruga-članica, sa oko stotinu članova udruga-članica, dostojno su obilježili 26. obljetnicu VRO Maslenica dana 02.02.2019.g.

Udruge tenkista iz cijele RH, članice Zajednice VOMP HV;
1. Udruga Zadarskih Tenkista (iz sastava 112. Zadarske Brigade i 4. GBR ‘Pauci’),
2. Udruga Ratnih Veterana Domovinskog rata ‘Crne Mambe’ – Klub 2.OMB,
3. Udruga Ratnih Veterana 9. GBR ‘Vukovi’ Podružnica Benkovac,
4. Udruga Veterana Oklopno Mehanizirane Postrojbe HV Karlovac,
5. Udruga Veterana Oklopno Mehanizirane Bojne 113. Šibenske Brigade ‘Cobra’,
6. Udruga Tenkista Veterana Domovinskog Rata Cetinske Krajine – Sinj (iz sastava 126. Sinjske Brigade, 113. Šibenske Brigade i 4. GBR ‘Pauci’),
7. Udruga Tenkista Brodsko Posavske Županije (iz sastava 108. Brigade Slavonski Brod, 3. GBR ‘Kune’ i 5. GBR ‘Sokolovi’),
8. Udruga Veterana Oklopno Mehanizirane Bojne 123. Brigade HV Požega.

Obilježavanje obljetnice počelo je u mjestu Islam Latinski – ‘Zeleni hrast’, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule branitelje iz Domovinskog rata, a posebno za sve one koji su položili život u VRO Maslenica i ugradili ga u temelje jedine nam Lijepe naše Domovine Hrvatske.

Zajedničko polaganje vijenaca i paljenje svijeća nastavljeno je na spomeniku 3. GBR ‘Kune’ u Kašiću. U samom naselju Kašić život su ugradili junačkom smrću, pripadnici Oklopno Mehanizirane Bojne 4. GBR ‘Pauci’ Split, Božo Budiša i Eugen Strikić, a u naselju Podgradina život su položili tenkisti Borko Šarlija – Kesa i Tomislav Jukić.
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća iskazali smo im posebnu počast na mjestu pogibije.

Na spomeniku poginulim pripadnicima ‘Crnih Mambi’ u Novigradu nastavili smo sa programom iskazivanja posebnog pijateta prema junacima Domovinskog rata pripadnicima 2. GBR ‘Gromovi’, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Posebno smo, evociranjem uspomena sudionika same operacije Maslenica, zapovjednika 1. tenkovske satnije 4. GBR ‘Pauci’ Frane Penića i 2. tenkovske satnije Branka Morića, informirani kroz povijesni sat, o planiranju i provođenju bojnih djelovanja u periodu 21.01.1993.g. do 02.02.1993.g. kada se dogodila presudna bitka za Kašić u kojoj su velikosrpski četnici doživjeli totalni poraz i dalje do 01.03.1993.g. do kada su četnici pokušavali na sve načine pomaknuti dostignutu crtu, a što im nije nikako polazilo za rukom.

Tadašnji zapovjednik a danas umirovljeni bojnik Miran Damjanović, te umirovljeni narednik Mario Krušelj ispred oklopno mehanizirane bojne, a danas članovi Udruge Ratnih Veterana Domovinskog Rata ‘Crne Mambe’ evocirali su sjećanja na događaje u Novigradu iz vremena veljača 1993.g., kada je taktička grupa, odnosno 1. pješačka bojna Crne Mambe i pridodanim oklopom iz sastava 2. GBR. ‘Gromovi’ preuzeli odbranu Novigrada.

Nakon obilaska svih spomenika i veličanstvenog sjećanja na sve događaje i odavanje posebnog pijateta poginulim suborcima, članovi Udruga obišli su izložbu pod nazivom ‘Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda’ u mjestu Posedarje.

Vrhunsko raspoloženje uz prigodni domjenak i druženje nastavljeno je u mjestu Poličnik.

Zajednica VOMP HV primjer je dobre suradnje udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg područja cijele RH.
Cilj okupljanja pod nazivom ‘DA SE NE ZABORAVI’, poradi obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata je da se cjelokupna Hrvatska javnost prisjeti svojih junaka.

 

Foto galerija:

2019-05-29T23:34:20+02:00