ZAJEDNICA VOMP HV SVEČANO PROSLAVILA DAN DRŽAVNOSTI U BENKOVCU

Zajednica Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi HV svečano obilježila Dan državnosti u Benkovcu gdje su se za cjelokupnu organizaciju proslave okupile udruge-članice Zajednice VOMP HV iz cijele RH i brojni uzvanici. U suorganizaciji svoje članice Udruge Ratnih Veterana 9. GBR ‘Vukovi’ Podružnica Benkovac koja je ujedno domaćin, a sve pod pokroviteljstvom i suorganizaciji Grada Benkovca, Zavičajnog muzeja Benkovac, Turističke zajednice Benkovac, Mjesnog odbora Vukšić, te Ministarstva hrvatskih branitelja Kako u prethodne tri godine tako i ove 2019. u Benkovcu se održalo tradicionalno obilježavanje Dana državnosti 25. lipnja, okupljanjem udruga-članica Zajednice VOMP HV te svih drugih bratskih braniteljskih i ostalih prijateljskih društvenih udruga sa područja Hrvatske te susjedne nam BiH (HVO), gdje je nazočilo oko 30 udruga, odnosno oko 300 branitelja iz Domovinskog rata i prijatelja uzvanika, a s ciljem skidanja stigme o razjedinjenosti braniteljske populacije. Velebnon skupu su nazočili branitelji od Vukovara, Slavonskog Broda, Požege, Zagreba, Varaždina, Karlovca, Pule, Umaga, Poreča, Tinjana, Buja, Pazina, Rijeke, Otočca, Gospića pa sve do Benkovca, Zadra, Šibenika, Vodica, Splita, Sinja, Brača i Hercegovine.Skupu su se obratili Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca, zatim Zoran Vranić, predsjednik benkovačke Udruge Ratnih Veterana 9. GBR ‘Vukovi’ te Frano Penić, predsjednik Zajednice VOMP HV.

Molitvu odrješenja i blagoslov predvodio je benkovački župnik don Anđelko Buljat, a u kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD Branimir iz Benkovca i KUD Sidraga iz Tinja.

Svake godine kao i ove pripremimo cjelodnevni program gdje nekoliko udruga-članica Zajednice VOMP HV uveličaju događaj u natjecanju benkovačke fišijade, odnosno aktivnosti kroz koje se branitelji i uzvanici upoznavaju sa Gradom Benkovcem te lokacijama Benkovačkog kraja značajnim iz Domovinskog rata. U sklopu cjelodnevne manifestacije osiguran je odlazak u mjesto Vukšić gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Vukšića ispred centralnog križa pored crkve sv. Mihovila. Fra Božo Mandarić dao je odrješenje za sve poginule branitelje i civile
, te nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod crkve sv. Mihovila, braniteljske Udruge, branitelji I uzvanici uputili su na Vukšićku Gradinu, gdje je pukovnik u miru i ratni zapovjednik 134. Domobranske pukovnije, Radojko Baković održao sat povijesti o Domovinskom ratu na području Vukšića i Stankovaca. Vukšićani su posebno zahvalni svome mještaninu, dragovoljcu Domovinskog rata Mili Mariću (Šikinom) , koji je inicirao obilazak i sat povijesti u Vukšiću.

Druženje se uz prigodni domjenak nastavilo u Kaštel Benkoviću gdje su dodijeljene zahvalnice i pokloni, a u Zavičajnom muzeju Benkovac otvorena je izložba s tematikom iz Domovinskog rata. Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja, održao je i sat povijesti o gradu Benkovcu. Na izložbi se moglo razgledati djela renomiranih kipara, slikara, grafičara i fotografa, neki od njih su hrvatski branitelji te skupina mladih umjetnika. Izložba je već gostovala na nekoliko mjesta diljem Hrvatske, a cilj je kroz umjetnost nastojati srušiti predrasude o hrvatskim braniteljima.

Hrvatski branitelji nisu samo zgubidani u kockarnicama, neradnici, ovisnici, neobrazovani, i slične konotacije koje običavaju neke s njima povezati, već mnoge i ozbiljne profesionalce, visokoobrazovani, vrijedni, poduzetni, konstruktivni, stručnjaci u različitim i mnogim djelatnostima, inženjeri, profesori, liječnici, pravnici, ekonomisti i intelektualci svih vrsta, kao i kreativni umjetnici, dizajneri, arhitekti, književnici .Dr. sc. Enes Quien, prof. Udruga ‘Crne Mambe’ i Udruga Specijalne Jedinice Policije ‘Barun’ iz Domovinskog rata, začetnik je ideje o tome da se ljepotom i umjetnošću ukazuje na svestranost braniteljskih kreativnih mogućnosti, da se ljepotom bori protiv predrasuda i stvarnosti takva kakva već jest.
Katalog: https://issuu.com/morganmatijevic/docs/katalog_uiljpp_benkovac

Tekst: Mario Franić
Foto galerija:

2019-06-30T20:52:31+02:00